Kluski śląskie

kluski-slaskie-w-rzedzie-500.jpg

Kluski śląskie to danie, które można jeść dość często, jednak pamiętajmy, że mączne potrawy tuczą. Kluski śląskie można spożywać z dodatkiem podsmażonej cebulki lub z sosem pieczarkowych czy innym sosem. Wskazana jest również sałatka czy surówka, która wzbogaci wartość tego dania.

Jak przygotować kluski śląskie? Zobacz sam, i spróbuj je zrobić. Składniki to ugotowane ziemniaki – ilość dowolna, mąka ziemniaczana, 1 jajko, oliwa, sól.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części – ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
kluski-slaskie-w-rzedzie-500.jpg

Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie – dziurkę.
Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się.

cebulka-smazona-500.jpg
Kluski można podawać z przesmażoną cebulą.

Gotować 2 minuty. Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze. Można je także podawać z sosem mięsnym lub polane stopioną słoninką i skwarkami.
Smacznego.

kluski-slaskie-cztery-ugotowane-500.jpg

hastagi na stronie:

#jak zrobić kluski śląskie#kluski śląskie#sianie pomidorów#jak zrobi kluski ¶l±skie#kluski#kluski śląskie przepis#kluski śląskie z czym podawać#jak sie robi kluski slaskie#kluski slaskie#z czym podawać kluski śląskie

Authors
Tags , , , , , ,

Related posts

Top