Przyprawy

Umiejętne stosowanie przypraw świadczy o wyczuciu kucharza i o jego talencie. Z identycznych składników, lecz przy użyciu innych elementów smakowych można przysadzić zupełnie różne potrawy.

Jest to oczywista prawda, ale nie każdemu udaje się podobna sztuka – czasem, by nauczyć się stosować przyprawy, trzeba wielu lat spędzonych nad garnkami. Lub też należy być wychowanym przez świetną kucharkę (lub kucharza), i jest to pierwsza, a być może najdoskonalsza szkoła dobrego smaku. Choć, oczywiście, nie zawsze przynosi to spodziewane efekty, – bo można przeżyć dzieciństwo i młodość będąc świetnie karmionym, lecz później nie skalać się gotowaniem. Lub też podejmować próby kulinarne, niestety jednak – kończone fiaskiem.

088020.jpg

Inni natomiast mają tę zdolność od początku, i zawsze wiedzą, co gdzie dosypać i w jakiej proporcji. Być może jest to kwestia wyobraźni, umiejętności przedstawienia sobie jeszcze nieistniejącej potrawy – i imaginacyjnego dosypania do niej tego, co jest w niej niezbędne. Takich składników, które podkreślą jej smak, uwypuklając walory użytych produktów wyjściowych, – ale nie zagłuszą bazy, z której składa się danie.

I tak, na przykład, można czasem wiedzieć, jak pomóc potrawie, ale na skutek umiłowania ostrych dodatków łatwo jest przedobrzyć, i spowodować, że gulaszem prędzej się będzie można ogolić, niż uraczyć nim gości. Lub też miłośnik ostrości zostanie jej jedynym konsumentem, zaś reszta stołowników będzie w panice szukać wody do jej popicia.

Dlatego czasem warto wsypać mniej, niż więcej – istnieje szkoła przyprawiania, która mówi, że jedyne, czego potrzebujemy w kuchni, to sól i pieprz. Czasem, w istocie, to starcza, wtedy jednak trzeba tez przemyślnie dobierać składniki, z których będziemy przygotowywać naszą potrawę – a całość, wraz z dolą i pieprzem, stworzy umiejętnie skomponowaną całość. Jeśli jednak za pomocą przypraw pragniemy stworzyć danie, wtedy powinniśmy raczej przeszyć ich asortyment. Dodatkowo poznając ich zastosowanie i możliwości leczniczo-zdrowotne.

Lepiej więc czasem dać mniej przyprawy, a zrobić to umiejętnie, niż nasypać jej zbyt wiele, i pozbawić gości całej przyjemności jedzenia.














Authors
Tags , , , , , ,








Related posts

Top