Śniadania dla bezglutenowców

Informacja prasowa
6 grudnia 2018, Nowy Sącz

Śniadania dla bezglutenowców

Dieta bezglutenowa jest prostsza niż się wydaje, a jej wprowadzenie nie musi być problemem. Ulubione śniadaniowe przysmaki można przygotować dobierając alternatywę dla uczulających zbóż. Dzięki rosnącej popularności takich produktów możemy je z łatwością kupić w większości sklepów. Sprawdź, jak odczarować z pozoru trudne, bezglutenowe początki dnia.

Dieta bez glutenu, czyli jaka?
Gluten jest mieszanką białek gluteliny i gliadyny, które znajdują się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Choć gluten pochodzi z roślin, znajdziemy go również w takich produktach, po których nie spodziewalibyśmy się jego obecności, np. wędlinach. Dlatego wprowadzanie diety bezglutenowej wiąże się z pożegnaniem się z przysmakami zbożowymi, mięsami w panierce, wędlinami zawierającymi gluten, czy napojami z dodatkiem słodu jęczmiennego. Czym zastąpić ulubione składniki?

Jajka po benedyktyńsku na toście z szynką
Składniki:
• 2 jaja
• 2 kromki chleba bezglutenowego
• 6 plastrów Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
• garść rukoli
• oliwa z oliwek do posmarowania tostów
• szczypiorek
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z octem, chleb posmaruj oliwą z oliwek. Na wierzch połóż plastry szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol. Podpiecz w piekarniku około 2 minuty w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czas przygotować jajka – wbij je do osobnych miseczek, zagotuj wodę w rondlu, a następnie dodaj 1 łyżkę octu i szczyptę soli, zamieszaj łyżeką robiąc wir. Kiedy woda będzie wprowadzona w ruch należy szybko wlać pierwsze jajko do gotującej cieczy i gotować przez około 2 minuty aż całe białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Gdy szynka się zarumieni, wyjmij całość z piekarnika, posyp rukolą i połóż gorące jajka z wody. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Hiszpański omlet
Składniki:
• 2 jaja
• 2 łyżki majonezu
• natka pietruszki
• szczypta pieprzu czarnego
• oliwa z oliwek
• Kiełbaski z fileta kurczaka marki Konspol
• 1 cebula
• 1 pomidor
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez, natkę pietruszki i pieprz, a następnie odstaw na bok. Pokrój kiełbaski, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż ją. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wlej wcześniej przygotowana masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu przez 2 minuty. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Zapiekane kanapki z szynką i rukolą
Składniki:
• 4 kromki bezglutenowego chleba tostowego
• garść rukoli
• 4 plasterki bezglutenowej Szynki z indyka marki Konspol
• 1 pomidor
• 4 plasterki sera
• masło czosnkowe
Przygotowanie:
Kromki chleba posmaruj masłem czosnkowym, na dwóch z nich ułóż 2 plasterki sera, Szynkę bezglutenową z indyka marki Konspol, rukolę i 2 plastry sera. Całość przykryj pozostałymi 2 kromkami i włóż do opiekacza na 3 minuty.














Authors








Top