Zbiór rzodkiewki

rzodkiewka-mala3.jpg

Rzodkiewkę trzeba zbierać ręcznie, 3-4-krotnie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zbiór nie powinien trwać dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli mamy dużą uprawę rzodkiewki, powinniśmy wiedzieć, że z jednego ha otrzymuje się 40-60 tysięcy pęczków, co stanowi plon wagowy równy 10-15 t.

Rzodkiewkę po zebraniu można przechowywać do 5 dni w chłodni w temperaturze 0-2°C, przy wilgotności względnej powietrza wahającej się w granicach 90%.

rzodkiewka-1-3501.jpg

Kiedy już obetniemy liście, zapakujemy zgrubienia do woreczków foliowych i umieścimy je w temperaturze 2-3°C okres ten można przedłużyć o kilka dni. Tak jest przy dużym zbiorze rzodkiewek.

Jeśli jednak masz na działce czy w ogródku przed domem rzodkiewkę, możesz zbierać ją kiedy tylko zechcesz, bez konieczności trzymania jej w lodówce czy innym chłodnym miejscu. Wtedy po prostu idziesz do ogródka i zrywasz rzodkiewkę na śniadanie czy na kolację, w takiej ilości, jaka jest Ci potrzebna. Możesz zrobić z niej także wspaniałą sałatkę do obiadu, z pomocą sałaty czy innych warzyw.

Rzodkiewkę możesz trzymać jakiś czas na działce, jednak przypilnuj, aby zerwać ją i zjeść, zanim stanie się już stara. Wtedy robi się bardzo duża, pusta w środku i czasem gorzka czy cierpka. Dlatego najlepiej jeść rzodkiewkę kiedy jest młoda.

hastagi na stronie:

#zbiory 2011#praca w niemczech przy zbiorach 2011#zbiory niemcy 2011#praca zbiory 2011#praca przy zbiorach 2011#praca za granicą zbiory 2011#zbiory za granicą 2011#praca przy zbiorach w niemczech 2011#zbiory 2011 niemcy#praca sezonowa za granicą zbiory 2011

Authors
Tags , , , , ,

Related posts

Top